Wat is een openingsbod?

Het eerste schot voor de boeg. Een openingsbod is wat jij als koper op tafel legt om de onderhandelingen te starten. Dit is afhankelijk van de huizenmarkt van dat moment. In de huidige hectische woningmarkt is vaak sprake van een zogenaamde ‘verkoop op inschrijving’ waarbij om een eenmalige bieding wordt gevraagd. Alle geïnteresseerden kunnen dan een bod uitbrengen.

Waarom is een openingsbod belangrijk?

Een sterk openingsbod zorgt ervoor dat de verkoper je serieus neemt. Te hoog? Zonde van je onderhandelingsruimte. Te laag? Risico dat de verkoper afhaakt. Je wilt de juiste balans vinden.

Factoren die het openingsbod beïnvloeden

  • De vraagprijs van de woning
    De verkoper heeft de woning niet voor niks zo geprijsd. Althans daar mag je van uitgaan. Maar of dat ook de echte waarde is? Dat is een ander verhaal.
  • De marktwaarde
    Wat doen vergelijkbare huizen in de buurt? Hoe is het onderhoud? Een check op Funda en een goed gesprek met de makelaar geeft je een hoop inzicht.
  • De staat van de woning
    Is de woning instapklaar of moet je er nog een verbouwing tegenaan gooien? Dat telt mee.
  • De woningmarkt
    Gaat het hard of staan huizen lang te koop? In een kopersmarkt heb jij de troeven in handen, in een verkopersmarkt moeten je verwachtingen misschien wat bijgesteld worden.

Strategieën voor het bepalen van het openingsbod

Je wilt een bod neerleggen dat serieus wordt genomen, maar ook ruimte biedt voor onderhandeling. Een tricky evenwicht, maar zeker haalbaar. Lees je in. Denk hierbij aan online waarderingen, taxatierapporten en verkoopprijzen in de straat—alles is goud waard als je je bod strategisch wilt bepalen. Hou daarnaast altijd wat ruimte en start in ieder geval onder je max zodat je nog wat kunt meebewegen als dit nodig is.

Hoe onderhandel je na het openingsbod?

  1. Wachten op de reactie van de verkoper
    Ze kunnen ja zeggen (mooi!), nee zeggen (jammer) of een tegenbod doen (nu wordt het interessant).
  2. Argumenten voor een lager bod
    – Gebreken in de woning dus de onderhoudsstaat
    – Prijzen van vergelijkbare huizen
    – Hoe lang het huis al te koop staat
  3. Flexibiliteit tonen
    Niet alleen de prijs telt. Zo kun je ook met een gunstige opleverdatum of minder voorbehouden punten in jouw voordeel scoren.

Veelgemaakte fouten bij het doen van een openingsbod

  • Te laag bieden zonder onderbouwing
    Een ‘laagste-bod-garantie’ zonder reden? Kansloos.
  • Geen rekening houden met bijkomende kosten
    Koopprijs is één ding maar vergeet de kosten koper (notariskosten, taxatie, hypotheekadvies) en een verbouwing niet.
  • Emotioneel handelen
    Verliefd op het huis? Begrijpelijk. Maar laat je niet meeslepen in een biedingsstrijd waar je later spijt van krijgt. Er komt altijd weer een ander huis op je pad.

Hulp nodig van Vijfvinkel Trossèl makelaars?

Het juiste openingsbod is een slimme balans tussen onderzoek, marktgevoel en strategisch onderhandelen. Ga voorbereid aan tafel en zorg dat je de verkoper niet afschrikt maar handel ook niet te snel. Dan wordt dat droomhuis misschien wel van jou!

Vijfvinkel Trossèl staat voor je klaar en helpt je graag bij het vinden van jouw droomhuis! Wist je dat je ons kunt inschakelen als aankoopmakelaar? Dan begeleiden wij jou bij het volledige aankoopproces. Interesse? Neem zeker contact met ons op.

The-good-roll-vijfvinkel-anne

Wij zien het wel zitten met jou, jij ook? Neem contact op. Pak die telefoon. Trek aan de bel. Dan zien we je snel. Bij Vijfvinkel Trossèl.

Contact
Module background
Waardebepaling icoon Wat is jouw huis waard?