fbpx
078 6139600

(Mond)kappen nou!

Over de bizarre huizenmarkt in Coronatijd

Dat de huidige huizenmarkt niet vanzelfsprekend meer voor iedereen deuren opent, zal niemand ontgaan zijn: enorm veel vraag en, in verhouding, héél weinig aanbod. De markt is overspannen. En niet zo’n beetje ook.

COVID-19 deed nog een extra duit in het zakje

– Open huizen werden ineens niet meer mogelijk
– Minder mensen kunnen een woning bekijken
– Veiligheid voor alles. Dus: mondkapjes dragen tijdens de afspraak, 1,5 meter afstand houden, handen blijven wassen en een bezichtiging afbellen als je ziek bent of symptomen hebt.

Voor iedereen is de wereld totaal anders, net zoals de dagelijkse gang van zaken. Zeker ook voor ons, binnen ons vakgebied. We kunnen tenslotte niet meer volledig handelen zoals we gewend zijn: we houden van die persoonlijke hand, van ‘iedereen’ de kans geven om een woning te bekijken, van letterlijke ruimte.

Wanneer doe je het als makelaar goed in deze markt? Zonder het belang van onze opdrachtgevers uit het oog te verliezen. Dat is dus een lastige. Want, waar we met man en macht werken volgens de (veiligheids)richtlijnen én dit zo goed mogelijk proberen te communiceren, merk je de teleurstelling en frustratie van de huizenzoeker. Begrijpelijk, zeker.

Het is tenslotte ook lastig als je steeds opnieuw (nét) te laat bent om een woning te bekijken én dus te bemachtigen.

Het zoekersbestand, van de makelaarskantoren uit Dordrecht en de regio, groeit. Dat betekent dat er, bij aanmelding van een woning die voldoet aan de doorgegeven woonwensen, direct al een telefonische run ontstaat om bezichtigingen te plannen. Vaak zelfs zo extreem dat er de volgende dag, wanneer de woning zichtbaar wordt op Funda en Facebook, geen mogelijkheid meer is om nog te gaan kijken. Dit is overigens niet iets wat wij beslissen, het is wat de markt heeft beslist. Laten we dat vooral beseffen.

Veel zoekers hebben begrip, de enkeling die ons minder plezierig te woord staat is oké en nemen we voor lief

Uit de vele gesprekken die we met zoekers voeren merken we gelukkig vooral dat er veel begrip is. Maar er is, en blijft, ook die enkeling die ons wat minder netjes te woord staat. Het is oké, dat nemen we voor lief. We laten ons niet zo snel uit het (huizen)veld slaan. Het is namelijk onmogelijk om het voor iedereen goed te doen.

Ingewikkeld is het echter wel. Dat was het ook al zonder COVID-19. Deze bizarre markt vraagt veel van een ieder. Van enthousiaste zoekers én van ons, de makelaars.

Hoe dan ook: laten we het vooral samen blijven doen! Vanuit respect voor elkaar en het besef dat niemand iets voor of tegen jou of u beslist. Nogmaals: dat heeft de markt gedaan.

En wij? Wij hopen, net zo goed als iedereen, dat dat weer mag veranderen.

Hopelijk tot snel,
Team Vijfvinkel Trossèl Makelaars