Als stadsmakelaar in Dordrecht komen wij op de mooiste plekken van de stad en mogen wij vaak kennis maken met bijzondere bewoners en ondernemers. Wij nemen je graag mee in onze wereld en willen je voorstellen aan een bijzondere ondernemer in Dordrecht: luthier Lucienne van der Lans.
In haar atelier in het centrum van Dordrecht vindt je de mooiste snaarinstrumenten, handgemaakt door vioolbouwer Lucienne. Een echt traditionele ambacht, midden in het historische centrum van Dordrecht!
Lucienne, waar komt je passie voor snaarinstrumenten vandaan?
Zelf zou ik liever spreken van een passie voor muziek! Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin. Bij ons thuis speelde iedereen een instrument of zong, het hoorde bij de opvoeding. Door de muziek kom je vanzelf in contact met instrumentbouwers, voor onderhoud van de instrumenten bijvoorbeeld. Ik vond dit fantastisch! Al vroeg wist ik: dit is mijn vak.
Bij ons in het dorp, Hendrik Ido Ambacht, gaf een vrouw les in het maken en bespelen van bamboefluiten. Hier is mijn ‘carrière’ begonnen. Toen ik 8 jaar oud was kreeg ik iedere week les in het maken van een bamboefluit. Hier leerde ik al snel noten lezen en muziek maken. Ik heb alle bouwfases doorlopen, van sopraan tot het maken en bespelen van een basfluit.
Oke, liefde voor muziek dus. Maar hoe ben je dan uiteindelijk een gediplomeerd Luthier geworden?
Op 18-jarige leeftijd gaf ik op een zomerkamp zelf les in het maken van fluiten. Tijdens een van deze kampen vertelde iemand mij over de opleiding Vioolbouw in Antwerpen. Na een bezoekje aan deze school wist ik het helemaal zeker. Dit is mijn volgende stap in vak! Direct na het afronden van mijn opleiding Fijn Mechanische Technieken in Rotterdam verhuisde ik naar Antwerpen en begon ik aan de opleiding tot vioolbouwer. Hier heb ik mijn diploma voor Luthier behaald.
Je hebt nu, samen met je man, een atelier midden in de historische binnenstad van Dordrecht, hoe ben je hier terecht gekomen?
Toen ik net was afgestudeerd aan de opleiding tot luthier in Antwerpen tipte iemand mij om eens in Dordrecht te gaan kijken. Ze waren destijds druk bezig met het restaureren van veel oude panden in het Groenmarkt gebied. Samen met mijn moeder hebben we een heerlijk rondje door Dordrecht gelopen en zijn we uiteindelijk uitgekomen in de Vleeshouwersstraat. Ik was direct erg gecharmeerd van deze straat en meldde mij aan bij woningstichting ‘De Vooruitgang’ die dit gebied in beheer had.
Het atelier paste in het plaatje dat zij voor ogen hadden voor deze straat en in Oktober 1987 begon ik hier vol enthousiasme aan mijn eigen bedrijf. In 1992 trok mijn man Wout, na zijn specialisatie historische instrumenten, bij mij in het atelier in. Samen verhuisden wij 2 jaar later naar een groter atelier in de Vleeshouwersstraat, waar wij met ons steeds groter wordende gezin gingen boven gingen wonen.
Uiteindelijk werd in 2007 het atelier weer te klein en is Wout verhuisd naar een ander atelier. Tot 2010 hebben wij vervolgens vanuit twee ateliers gewerkt. In oktober 2010 kwamen de ateliers weer samen in de Voorstraat nummer 13. Dit pand geeft onderdak aan het atelier voor nieuwbouw en restauratie van snaarinstrumenten, de huiskamer biedt ruimte voor kleine muziekuitvoeringen.
“Vijfvinkel Trossèl was betrokken bij de aankoop van Voorstraat nummer 13. Het pand waar het prachtige atelier van de Luthiers in is gevestigd!“
De Voorstraat ligt vlakbij het Drierivierenpunt en aan het begin van de langste winkelstraat van Dordrecht. Het is een straat met veel kunst, antiek en curiosa. Wij zijn hier, naast ons atelier ook een Bed & Breakfast gestart! Wij hebben twee verblijven waar onze gasten kunnen overnachten. In 2011 ontvingen wij zelfs Vijf Tulpen, de hoogste classificatie voor B&B’s in Nederland!
Tot slot, wat is de meest bijzondere instrument dat je hebt gebouwd?
Wij hebben een hele bijzondere viool gebouwd voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Dit was een geweldige ervaring. Zij heeft de viool uiteindelijk geschonken aan het Leerorkest Instrumentendepot waar zij ambassadrice van is.
Door dit gebaar is er uiteindelijk een warm contact ontstaan tussen mij en het Leerorkest Amsterdam. Initiator Marco de Souza heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik uiteindelijk, in Dordrecht, Stichting Leerorkest Drechtsteden heb opgericht. Leerorkest Drechtsteden is een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om onder schooltijd een muziekinstrument te leren spelen.
Ik vind het erg belangrijk dat iedereen de kans krijgt om een instrument te leren spelen. Muziek maken heeft een positieve invloed op de algehele ontwikkeling van kinderen en dat komt uiteindelijk weer ten goede aan de ontwikkeling van de stad!